Is er verschil tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap?

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan regelt de wet diverse zaken voor u. Voor samenwoners is er niets geregeld in de wet. Samenwonen wordt alleen genoemd bij bepaalde faciliteiten, waaronder partnerpensioen en bepaalde arbeidsvoorwaarden. Als u in aanmerking wilt komen voor dergelijke faciliteiten, dan heeft u een notarieel samenlevingscontract nodig.

Ben ik erfgenaam?

Als u samenwoont of gaat samenwonen, dan bent u niet automatisch erfgenaam van elkaar. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen of heeft u een geregistreerd partnerschap, dan bent u dit wel. Om dat als samenwonenden wel te worden, heeft u een samenlevingscontract en een testament nodig. Als u midden in het leven staat, bent er misschien helemaal niet voor in de stemming, maar dat is niets vergeleken bij de rompslomp en ellende die u krijgt als u het niet regelt.

Als u niets regelt en uw partner – van wie het huis is – overlijdt, dan staat u met lege handen. Het huis gaat naar de erfgenamen. Dat zijn de familieleden van uw partner. Als samenwonenden bent u geen familie! Alles wordt onder uw neus verkocht, huis met inboedel en u staat letterlijk met lege handen. Zeg niet “dat doen ze nooit, ik heb een heel goede verstandhouding.” De praktijk wijst uit dat die gevoelens in dit soort situaties snel omslaan. Loop geen risico, zorg voor een samenlevingscontract en een testament. Het is een kleine investering die zich later in rust, geld en fiscaal voordeel uitbetaalt.

Fiscaal voordeel

In de successiewet (deze gaat over vererving) zijn drie tariefgroepen opgenomen. Een tariefgroep voor partners en kinderen, een tariefgroep voor kleinkinderen en een tariefgroep voor alle overigen, waaronder alle verdere familieleden en niet-familieleden.

Lees alle actuele tarieven in Schenk- en erfbelasting, of neem contact met ons op voor specifieke vragen.