DIJKSTRA JANSEN BERGMAN 
Notarissen & Juridisch Adviseurs

Familierecht

Met familiezaken krijgt iedereen in zijn leven te maken. U kunt hierbij denken aan een erfenis, samenwonen, trouwen of het krijgen van kinderen. Dit gaat gepaard met belangrijke beslissingen en deze dienen naar eigen wensen vastgelegd te worden.

Onroerend goed

De ondertekening van de hypotheekakte en akte van levering loopt altijd via uw notaris. Wij regelen de betalingen en verrekeningen maar zorgen ook voor advies over welke hypotheek het beste bij u past.

Ondernemingsrecht

Ondernemen betekent risico’s nemen. Onze specialisten adviseren u dusdanig waardoor de te nemen (fiscale en juridische) risico’s zo klein mogelijk worden. Hierdoor kunt u zich zonder zorgen volledig aan uw bedrijfsactiviteiten wijden.

Lees meer: Home

WAAR KOMT UW GELD VANDAAN?

DE NOTARIS STELT BRUTALE VRAGEN.

Tegenwoordig is het een normale zaak dat de notaris u naar uw identiteitsbewijs vraagt. Daar is iedereen inmiddels wel aan gewend.

Waar men wat minder aan gewend is, is dat de notaris, maar ook de makelaar en de hypotheekadviseur, bij de aankoop van een eigen woning of een perceel grond en bij de oversluiting van een hypotheek waarbij u eigen geld inbrengt ook aan u vraagt: “Hoe komt u aan het geld?” Misschien denkt u dan “Wat een brutale vraag”. In deze column wordt toegelicht waarom de notaris dit moet vragen.

Onderzoek naar identiteit cliënten.

Alle cliënten die een transactie door een notaris laten uitvoeren, moeten verplicht hun identiteit door de notaris laten vaststellen. Daarnaast kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Hoe diepgaand dit onderzoek zal zijn wordt bepaald door de aard van de transactie/dienstverlening en de betrokken cliënten.

Melding contante betalingen.

En dat u bij de notaris niet met grote bedragen contant kunt betalen is inmiddels ook wel bij het grote publiek bekend. Notarissen mogen geen contante bedragen aannemen van € 2.500 of meer. Indien iemand aangeeft een contante betaling te willen doen van € 2.500 of meer, dan moet u zich realiseren dat de notaris hiervan op grond van de wet melding moet maken bij Justitie (FIU-Nederland).

Herkomst eigen middelen/WWFT.

Maar wat nog niet bij het grote publiek bekend is, is dat de notaris bij de ontvangst van uw eigen geld, bijvoorbeeld voor de levering van een woning/perceel grond, wettelijk verplicht is ondermeer onderzoek te doen naar de herkomst van het geld voor de voldoening van de koopprijs, ook als dat geld “gewoon” afkomstig is van uw bankrekening.

Dit onderzoek gebeurt aan de hand van een “verklaring herkomst eigen middelen”. Hierin wordt u als koper heel gedetailleerd en tegen afgifte van wettelijk bewijs gevraagd of het geld afkomstig is uit bijvoorbeeld:

  1. spaargeld;
  2. overwaarde van de verkochte eigen woning; of
  3. schenking(en) en/of erfenissen.

Deze verplichting vloeit voort uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Een belangrijke reden voor de invoering van deze wet is dat in de afgelopen decennia de financiële criminaliteit fors is toegenomen. Terreuraanslagen op personen (Peter R. de Vries) en woningen/gebouwen zijn helaas aan de orde van de dag. De criminaliteit is sterk veranderd. De bestrijding van criminaliteit in de financiële sector is een prioriteit geworden van de wetgever. De invoering van de Wwft heeft als doel te voorkomen dat gelden afkomstig uit criminele bron worden wit gewassen.

Niet alleen de notaris dient onderzoek te doen naar de herkomst van eigen middelen. De wet legt deze verplichting ook op aan de makelaar en de hypotheekadviseur.

Benodigde bewijsstukken.

Bij het onderzoek naar de herkomst van het geld is de notaris verplicht u bijvoorbeeld te vragen naar de volgende bewijsstukken:

  1. Aangifte inkomstenbelasting;
  2. Aangifte of aanslag erf- of schenkbelasting;
  3. Notariële nota van afrekening van de verkoop van een ander huis;
  4. Loonstrookjes of jaarrekeningen van de onderneming.

U bent verplicht deze informatie te verstrekken. Doet u dat niet, dan heeft dat verstrekkende gevolgen, want zonder die informatie mag de notaris de overdracht niet verzorgen! Dit geldt ook als de gelden van een Nederlandse bankrekening afkomstig zijn. De notaris heeft een eigen onderzoeksplicht naast die van de bank.

En als het gaat om het deel van de koopsom dat wordt betaald met uit schenking(en) verkregen gelden, dan dient zelfs ook de schenker dezelfde informatie over te leggen.

Lever de bewijsstukken tijdig aan!

Snelheid is cruciaal bij het versturen van deze bewijsstukken naar de notaris. Zonder duidelijk inzicht in de herkomst van het eigen geld, mag de notaris niet meewerken aan de eigendomsoverdracht en dient de notaris dit zelfs te melden bij het meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties (de FIU-Nederland).

Niet tijdige aanlevering kan leiden tot vertraging en zelfs tot uitstel van de overdracht hetgeen aanzienlijke kosten met zich kan brengen. Hierdoor kan zelfs de boeteclausule (van meestal 10%) in de koopovereenkomst van toepassing zijn. Dat is uiteraard niet wenselijk.

Het is dus van het grootste belang dat de benodigde gegevens over de herkomst van de eigen middelen tijdig worden aangeleverd. Daarmee sluit u het risico uit dat u door uw nalatigheid een boete van 10% over de koopsom aan de verkoper moet betalen.

Dijkstra Jansen Bergman notarissen.